Wykonanie
Mama zażyczyła sobie jakichś wypieków, więc musiałem dziś coś zrobić ;) Postanowiłem wykorzystać zrobiony przez mamę
dżem z czarnych
porzeczek zamiast
malinowego.
Ciastka pachną pięknie już przed upieczeniem.Do przygotowania 24
ciasteczek potrzeba:- 2 szklanek
mąki pszennej- pół szklanki
cukru- kostki
masła- 1 łyżki
cukru waniliowego- 1 , 5 łyżeczki proszku- 2 łyżek
wody- szczypty
soliWszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą zrób dwie rolki ciasta i potnij je by uzyskać 24 kawałki ciasta. Każdy kawałek zroluj w rękach i spłaszcz, następnie zrób palcem dziurę, którą należy wypełnić
dżemem.
Ciastka umieść w papierkach do muffinów lub w wysmarowanej
margaryną foremce i piecz przez około 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu.
Ciasteczka powinny się nieco zarumienić.Smacznego!