Wykonanie
Tych
ciasteczek nie mogłam nazwać inaczej, bo po pierwsze- są z mojego ukochanego ciasta
serowego, po drugie: są z marcepanem, no i jeszcze
dżem z czarnej porzeczki, który zawsze doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach. Spróbujcie, a nie będziecie mogli się oderwać !
Składniki na ok. 70 sztuk:300 g. białego gładkiego
twarogu5 łyżek
waniliowego cukru pudru100 g. zimnego
masła1 szklanka
maki pszennejszczypta
soli200 g. masy marcepanowej
dżem z czarnej porzeczkiDodatkowo:
mleko do posmarowania
ciastekcukier do posypania
ciastekPrzygotowanie:Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
ser, posiekane zimne
masło,
cukier i szczyptę
soli. Nożem siekam do połączenia się składników, po czym zagniatam ciasto. Przekładam je na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę, dzielę na pół. Każdą połowę rozwałkowuję w prostokąt, na grubość ok. 0,4 mm. Prostokąt dzielę na paski szerokości 5-6 cm. Wzdłuż każdego paska, na środku, rozkładam
dżem, na nim układam wałeczek z masy marcepanowej. Jeden brzeg ciasta smaruję
wodą i sklejam, by powstał rulonik. Każdy rulonik kroję w ukośne
ciasteczka szerokości 2-3 cm. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem, smaruję
mlekiem, posypuję
cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piekę ok. 20 minut.Przepis autorski.