Wykonanie
Bardzo smaczne, kruche
ciastka z dodatkiem
suszonej żurawiny. Ciasto na nie jest proste do wykonania, leżakujące w lodówce i nie wymagające foremek do wykrajania
ciasteczek. Polecam!Składniki na około 60 sztuk
ciastek:220 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
soli2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów100 g
wiórków kokosowychMasło zmiksować z
cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać
mleko,
wanilię,
sól i stopniowo wsypywać
makę, dobrze zmiksować. Dodać
żurawinę i
orzechy, zmiksować krótko.Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek
wodą i obtoczyć w wiórkach
kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też zostawić ciasto w lodówce do następnego dnia).Piekarnik nagrzać do 200ºC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości około 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów.Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - MarthaStewart.com