ßßß
220 g masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki suszonej żurawinyokoło 100 g wiórków kokosowychMasło zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę zmiksować krótko.Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też zostawić ciasto w lodówce do następnego dnia).Piekarnik nagrzać do 200ºC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości około 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów.Wyjąć, wystudzić na kratce.