Wykonanie
Kolejny przepis, który z niewiadomych przyczyn czekał na realizację parę lat. Nie wiem
czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem
żurawiny i
limonki.
Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno
waniliowe. Ze szklanką
mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.150 ml
mleka75 g
masła300 g
mąki pszennej7 g -1 paczka suchych
drożdży50 g
cukru1 paczka
cukru waniliowegoszczypta
soliMleko podgrzać i rozpuścić w nim
masło. Suche składniki wymieszać w misce, wlać
mleko z
masłem, wyrabiać mikserem około 5 minut.Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.W tym czasie przygotowujemy nadzienie:100g marcepanu (dałam 200 g i nie było za dużo)50 g miękkiego
masła1
żółtko200 g
suszonej żurawinyMarcepan,
masło i
żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło wjednolita kremowa masę.Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie
żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej, dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g
cukru pudru i 2 łyżkami
soku z limonki.