Wykonanie
Cranberry noel to przepyszne maślane
ciastka. Z
żurawiną i
orzechami smakują rewelacyjnie. Są łatwe w przygotowaniu. Wieczorem zrobiłam dwa wałki ciasta, na noc wstawiłam do lodówki, a drugiego dnia po pracy wyciągnęłam, pocięłam i wstawiłam do piekarnika. Nic prostszego:)
ŹródłoSkładniki:225 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki
soli2 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki
orzechów ( mogą być włoskie, pecan, a ja dałam laskowe )około 100 g
wiórków kokosowych do obtoczenia
ciastekMasło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
mleko,
wanilię i
sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać
mąkę i dokładnie wymieszać.
Orzechy posiekać i wraz z
żurawiną wmieszać do ciasta. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm, posmarować je
wodą i obtoczyć w wiórkach
kokosowych. Zawinąć je w folię i schłodzi w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.Smacznego:)