ßßß
ŹródłoSkładniki:225 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru2 łyżki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki soli2 i 1/2 szklanki mąki3/4 szklanki suszonej żurawiny1/2 szklanki orzechów ( mogą być włoskie, pecan, a ja dałam laskowe )około 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia ciastekMasło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać i wraz z żurawiną wmieszać do ciasta. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm, posmarować je wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć je w folię i schłodzi w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.Smacznego:)