Wykonanie
Przepis z tej srony.Składniki:225g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki
soli2 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki
orzechów włoskich (połamananych na kawałki)
wiórki kokosowe do obtoczenia
Masło ubić z
cukrem na puszysta masę. Dodać
mleko,
wanilię i
sól. Stopniowo dodawać
mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać
orzechy i
żurawinę, wymieszać. Uformować dwa wałki z ciasta. Oba posmarować
wodą i obtoczyć w wiórkach
kokosowych. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Nastepnie pokroić wałki w plasterki o grubości 5 mm. Gotowe
ciastka układać na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż brzegi
ciastek się zarumienią.Smacznego! :)