Wykonanie
Dawno nie robiłam
drożdżowych bułeczek..i oto są..
50 dkg
mąki4 dkg
drożdży15 dkg
cukru1 szkl.
mleka1 łyżka
cukru5 dkg
masła2
jajkaszczypta
soliwiórki kokosowe,
orzechy itp
Drożdże rozetrzeć z
cukrem , zalać połową letniego
mleka, dodać 10 dkg
mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać do wyrośniętego rozczynu,wsypać szczyptę
soli i pozostałą
mąkę.Wlać resztę letniego
mleka i rozpuszczone i ostudzone
masło.Wyrobić jednolite i gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.[ ja włożyłam wszystkie składniki do automatu do
chleba i tam było zagniatane i urosło].Ciasto rozwałkować , szklaneczką wykrawać kółka,przełożyć na blaszkę. Posypać wiórkami,
orzechami..i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.