Wykonanie

1 małe
jajko200 ml
mleka8g świeżych
drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka
cukru50 g
masła340 g białej
mąki7 g
soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia
chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy
mlekiem lub
jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie:
czarnuszka,
sezam,
mak,
słonecznik,
dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.

Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze są tego samego dnia. Nie są napompowane jak
pieczywo sklepowe - niewielką bułeczką można się najeść. Z podanego przepisu wyszło mi 7 bułeczek wielkości
kajzerek.