ßßß Cookit - przepis na Baranek z ciasta drożdżowego

Baranek z ciasta drożdżowego

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu 'Uwaga babcia gotuje'. Jak zobaczyłam tam na zdjęciu baranka to od razu wiedziałam że muszę go zrobić. Może nie wyszedł tak jak chciałam, ale i tak w niczym mi to nie przeszkadza :)
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
210 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Formułujemy kulkę i delikatnie posypujemy wierzch mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość - ok. 1-2 godz).
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.
Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika.
Studzimy na kratce.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2014/04/baranek-z-ciasta-drozdzowego.html