Wykonanie
Przepis na
chałkę z kruszonką, od razu muszę zaznaczyć, że z tego przepisu wychodzi gigantyczna
chałka, dlatego można podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwie mniejsze.
Chałka jest idealna na śniadanie, wystarczy posmarować
masłem lub zjeść samą do szklanki
mleka.Składniki- 3 szklanki
mąki,
- 60g
masła- 1
jajko- 4-5 łyżek
cukru- 1 szklanka
mleka,- szczypta
soli,- 20g świżych
drożdży (lub 10g suchych)+ 1
jajko2 łyżki
mleka(kruszonka)- ok. 30g
masła,- ok. 3 łyżek
mąki- ok. 2 łyżki
cukru.
Mleko podgrzać, musi być ciepłe (nie gorące, żeby nie sparzyć
drożdży!), Odlać 1/3 szklanki
mleka. W pozostałym
mleku rozpuścić 60g
masła. Rozkruszyć
drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka
cukru, zalać odstawionym ciepłym
mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki
mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).
Mąkę przesiać (suche
drożdże wystarczy wymieszać z przesianą
mąką).
Jajko roztrzepać z
mlekiem i
masłem. Wyrośnięte
drożdże wymieszać z
mąką. zrobić dołek, dodać
jajko roztrzepane z
mlekiem i
masłem. Dodać szczyptę
soli i łyżki
cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 min).Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części i zrolować w wałki. iasto dzielę na 4 wałeczki. Złączyć końce na górze. Wziąć wałek zewnętrzny lewy i przełożyć go przez dwa sąsiadujące wałki po prawej. Następnie wciąć zewnętrzny wałek z drugiej strony i znowu przez dwa sąsiadujące. Zawsze zewnętrzny przełożyć przez dwa wałki. Końcówki wałków podwinąć pod spód
chałki.
Chałkę przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40 min. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami (jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę
mąki lub
cukru).
Przed pieczeniem
chałkę posmarować
jajkiem rozptrzapnym z
mlekiem i posypać kruszonką. Ja przykryłam
chałkę folią aluminiową, bo zbyt szybko nabierała koloru.Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 º C.