Wykonanie
Przepis na
drożdżowe zajączki znalazłam niedawno na stronie www.oetker.pl. Tak mi się spodobały, że postanowiłam umilić nimi rodzinne śniadanie. Poza tym, że naprawdę dobrze smakowały, ich wykonanie sprawiło nam mnóstwo radości.
Składniki:- szklanka
mleka,- 80 g
masła,- 5 szklanek
mąki,-1/2 szklanki
cukru,- 3
jaja (do wyrobienia ciasta będą potrzebne tylko 2
jaja),- 1 opakowanie
drożdży w proszku lub 25 g tradycyjnych
drożdży,- 1/4 łyżeczki
soli.Dodatkowo: miska, bawełniany ręcznik, dwa rondelki, łyżka, sito, papier do pieczenia, blacha, szklanka i pędzel do smarowania.Do dekoracji:
cukier puder i
woda do wykonania lukru, posypki i
cukrowe perełki.Wykonanie:1. W jednym rondelku lekko podgrzewam
mleko, a w drugim topię
masło.2.
Mąkę przesiewam do miski.3.* Jeśli mam
drożdże w proszku to wsypuje je do
mąki razem z
cukrem oraz
solą i dokładnie mieszam. Następnie dodaję 2
jaja i
mleko. Całość dokładnie zagniatam, a następnie stopniowo wlewam roztopione, przestudzone
masło.*Jeśli dysponujemy tradycyjnymi
drożdżami to rozpuszczamy je wraz z
cukrem w ciepłym
mleku.
Mleko z
drożdżami i
cukrem przelewam do
mąki i dokładnie zagniatam. Dodaję
sól, 2
jaja i znów zagniatam. Na samym końcu wlewam stopniowo roztopione, przestudzone mało.4. Całość dokładnie zagniatam do uzyskania gładkiej masy. Przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i odstawiam do ciepłego miejsca. Czekamy, aż mniej więcej podwoi swoją objętość.5. Trzecie
jajko roztrzepuje w szklance.6. Z wyrośniętego ciasta formuję zajączki i układam je na wyłożonej papierem blaszce. Do sklejania poszczególnych części ciała zajączka używam roztrzepanego
jajka. Ciasta faktycznie starcza na ok. 12 zajączków. Uformowane ciasto pozostawiam jeszcze na 30 minut, przykryte bawełnianym ręczniczkiem. W tym czasie jeszcze trochę wyrośnie.7. Piekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut.8. Ostudzone zajączki dekoruję według uznania.Poniżej zajączek wykonany przez naszego najmłodszego członka rodziny. Szczególna uwagę należy zwrócić na wykałaczkowe łapki :)
Smacznego :*