Wykonanie
Dziś kulinarna podróż do Francji. Francuzi, którzy nigdy nie przywiązywali dużej wagi do śniadania, zaczynają dzień od
słodkiego pieczywa maczanego w caf é au lait . Do ulubionych
śniadaniowych przekąsek należy słynna brioszka - bułeczka z charakterystycznym "czopem" na wierzchu, występująca w różnych wersjach w zależności od regionu. We Francji
jada się je tradycyjnie z
dżemem, ale doskonale smakują też przekrojone i upieczone w tosterze, z
boczkiem lub
szynką.SKŁADNIKI (na 12 sztuk):80 g
masła280 g
mąki wysokoglutenowej1/2 łyżeczki
soli7 g
drożdży3 łyżki
mleka25 g
cukru3
jajkaWYKONANIE:Roztop
masło i odstaw je do ostudzenia. W szklance połącz ze sobą 1 łyżkę
mąki, 1 łyżeczkę
cukru,
drożdże oraz 1 łyżkę
mleka (najlepiej letniego) i zostaw wszystko, aby lekko podrosło. W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą
mąkę i
sól, dodaj przygotowaną wcześniej zawartość szklanki, ostudzone
masło,
mleko, pozostały
cukier i 2
jajka. Wymieszaj wszystko na lepkie ciasto. Zagniataj ciasto jeszcze 5 minut, po czym oprósz go lekko
mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, lub - jeśli chcesz podać bułeczki gorące na śniadanie - wstaw miskę do lodówki i zostaw na noc do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć ciasto, a
potem uformuj w długi wałek i podziel go na 12 kawałków. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Posmaruj
masłem 12 foremek na brioszki¹ i ubij pozostałe
jajko. Oderwij 1/4 ciasta z każdego kawałka i uformuj z nich małe kulki, a z reszty - duże. Większe kulki wciśnij do foremki, posmaruj ubitym
jajkiem, zrób palcem wgłębienie i wciśnij w nie mniejsze kulki. Posmaruj wierzchy ubitym jakiem, po czym odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Piecz 15 minut na złoty kolor.

Brioszki przed włożeniem do piekarnika - rosną:)

A tu już po 15 minutach pieczenia

Zajadamy:)¹ Jeśli nie masz specjalnych karbowanych foremek na brioszki, użyj zwykłych głębokich foremek na muffiny. Ja użyłam foremek silikonowych - nie trzeba ich natłuszczać, bułeczki same z nich wyskakują :)Brioszki można przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Przed podaniem rozmroź je i podgrzewaj przykryte folią aluminiową około 20 minut w temperaturze 180 °C.