Wykonanie
Ostatnio po upieczeniu
tortu (klik) nie miałam większej ochoty na robienie ciasta, więc padło na
ciasteczka ;) Jeśli połączenie
krówek i
kokosa wydaje się świetnym pomysłem…
CIASTECZKA SAMOASkładniki na 25-30 małych
ciasteczek:60g
masła90g
cukru120g
mąki¼ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soliŁyżka
mlekaDodatkowo:200g
krówek140g
wiórków kokosowych1 i ½ łyżki
mlekaSzczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą, następnie stopniowo wmieszać do masy
maślanej. Na koniec dodać
mleko, a gotowe ciasto wstawić na minimum godzinę do lodówki. Rozwałkować podsypując
mąką, piec w temperaturze 180°C (dwie grzałki) przez 10-15 minut (wciąż będą blade). Wystudzić.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, a
krówki z
mlekiem i
solą rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wymieszać z wiórkami i wyłożyć gorącą masę na
ciasteczka, lekko dociskając, żeby się przykleiła (jeśli masa wystygnie na tyle, że nie będzie chciała się przykleić, można ją podgrzać nawet w mikrofalówce ;)). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Same
ciasteczka są kruche i mocno maślane, natomiast
kokos i
krówki mówią same za siebie ;)Przepis pochodzi z tej strony.