Wykonanie
Czas przygotowania: 70 min.Składniki na ok. 20
ciastekKoszt przygotowania: 8 , 00 złSKŁADNIKI:2 szklanki
mąki pszennej200 g
masła lub
margaryny1/2 szklanki
cukru3 łyżki
suszonej żurawiny2
żółtka1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy miękkie
masło. Zasypujemy
cukrem i wbijamy
żółtka. Dodajemy
cukier waniliowy,
sól i
żurawinę. Dłonią zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min.Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną
mąki i formujemy na walec.Walec z ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka wstawiamy do pieczenia na 15 min. w temperaturze 200'C.Upieczone zdejmujemy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego.