Wykonanie
Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, mam swoje ulubione przepisy, ale w tym roku chciałam upiec coś nowego. Wybór sernika kajmakowego był to strzał w dziesiątkę, jest bardzo prosty w wykonaniu, dosyć słodki i smaczny. Polecam upiec go na Wielkanoc albo inną okazję.
Składniki na blachę 21 cm:Spód:120 g
ciasteczek (użyłam
herbatników)30 g
masłaMasa:500 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego)100 g kulek maltesers (plus kilka do ozdoby)190 g masy kajmakowej40 g
masła80 g
cukrucukier waniliowy1 łyżka
mąki pszennejPolewa:140 g masy kajmakowej3 łyżki
mleka2 łyżki
masłaCiasteczka mielimy w malakserze razem z
masłem, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy.W misce ucieramy mikserem
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy 190 g kajmaku oraz
mąkę. Ucieramy na gładką masę dodając pojedynczo
jajka,
ser i na koniec pokruszone w malakserze kulki malteesers. Masę wylewamy na przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nastawionym na 190 stopni przez około 40 minut. Studzimy w piekarniku, gdy ostygnie wyciągamy i zdobimy polewą.140 g kajmaku wkładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki
mleka i 2 łyżki
masła, podgrzewamy mieszając na gładką masę. Polewamy ciasto i zdobimy malteesers. Sernik wstawiamy do lodówki.