Wykonanie
Przepis od mojej mamy która przyniosła go od siebie z pracy. Jak dla mnie fajna propozycja na drugie danie a także jako słodka przekąska na dodatek z
owocem. Serdecznie polecam, bo naprawdę warto;)
Składniki:8 średniej wielkości
jabłek0.25 dag
mąki pszennej2 opakowania
cukru waniliowego bądź 2,5 łyżki własnego
cukru przepis tutaj4 łyżeczki
cukru kryształu2 łyżki
oleju2 szklanki
mleka2
jajkaszczypta
soliWykonanie:
Mąkę (należy przesiać),
cukier waniliowy,
cukier kryształ i szczyptę
soli wsypać do miski. Dodać
jajka,
mleko olej i za pomocą miksera na średniej wielkości wymieszać ciasto. Ma
mieć ono konsystencję gęstej
śmietany.
Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w plasterki. Następnie maczać je w cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Posypać
cukrem pudrem bądź
cynamonem.