ßßß
Tym razem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu.Składniki:300 g mąki pszennej40 g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1,5 szklanki mleka4 jabłkacukier waniliowyszczypta soliSposób przyrządzenia:Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone w palcach drożdże, wsypujemy cukier a na koniec wlewamy połowę letniego mleka. Niczego nie mieszamy tylko odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką.W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę.Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli jajko, resztę letniego mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Racuchy smażymy na gorącym oleju.