ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Tym razem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu.
Składniki:
300 g mąki pszennej
40 g drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
4 jabłka
cukier waniliowy
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone w palcach drożdże, wsypujemy cukier a na koniec wlewamy połowę letniego mleka. Niczego nie mieszamy tylko odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli jajko, resztę letniego mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Racuchy smażymy na gorącym oleju.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2014/11/drozdzowe-racuchy-z-jabkami.html