Wykonanie
Tym razem czas na racuchy
drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na
jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu.Składniki:300 g
mąki pszennej40 g
drożdży2 łyżki
cukru1
jajko1,5 szklanki
mleka4
jabłkacukier waniliowyszczypta
soliSposób przyrządzenia:Na początek przygotowujemy zaczyn
drożdżowy. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pokruszone w palcach
drożdże, wsypujemy
cukier a na koniec wlewamy połowę letniego
mleka. Niczego nie mieszamy tylko odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką.W tym czasie obieramy
jabłka i kroimy je w kosteczkę.Do zaczynu
drożdżowego dodajemy pozostałe składniki, czyli
jajko, resztę letniego
mleka,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Teraz wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy
jabłka. Znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Racuchy smażymy na gorącym
oleju.