Wykonanie
SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 700 g
drożdże instant, 15 gletnie
mleko, 300 ml
jajko, 1 szt.
żółtko, 1 szt.
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
olej, 100 ml
białko do posmarowaniaNadzienie:
twaróg, 400 g
żółtko, 2 szt.
cukier waniliowySposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy. Całość połączyć. Wyrabiać przez 10-15 minut ręcznie lub 5-10 minut za pomocą miksera z hakami do
ciasta drożdżowego. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować nadzienie: przecisnąć
ser przez praskę, wymieszać z
żółtkami i
cukrem.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek. Następnie górną część ponacinać nożem, a na dolną nałożyć po 2-3 łyżeczki farszu. Zwinąć w rulon, zaczynając od strony z
serem. Formować
rogale i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły. Posmarować rozbełtanym
białkiem.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dól i nagrzać do 180 stopni.
Rogale piec przez 20-25 minut.Posypać
cukrem pudrem.