Wykonanie
            Przeglądając przepisy, szukając inspiracji natknęłam się na przepis chrustu lanego [KLIK] Zaciekawił mnie, postanowiłam od razu wypróbować. Moja modyfikacja - zamiast 
laski wanilii dodałam 
cukier waniliowy. Nam w smaku przypominają 
faworki;]

Składniki:200g 
mąki pszennej3 
jajka150ml 
mlekaszczypta 
solicukier waniliowy (mała torebka)1 litr 
oleju do smażenia
cukier puder do obsypania chrustu.

Wykonanie:Oddzielamy 
żółtka od 
białek.
Białka ubijamy ze szczyptą 
soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy trzepaczką do białości , dodajemy 
mleko, 
cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy 
mąkę.Na końcu dodajemy pianę z 
białek delikatnie mieszając.Ciasto powinno 
mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym 
oleju.Smażymy na rumiano z obu stron - trwa to dosłownie chwilkę.Wyciągamy łyżką cedzakową, następnie kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Ostudzone posypujemy 
cukrem pudrem.Smacznego!* Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką, stąd czas smażenia jest bardzo krótki, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)