ßßß
 
            
         Pochodzę z nad morza, więc gofry kojarzą mi się nie tyle z wakacjami, co po prostu ze smakami z dzieciństwa. Znajomi często opowiadają, ze jak jadą nad morze, to konieczne w menu, prócz rybki, są gofry:) To właśnie one kojarzą im się z wakacjami.Dziś jest bardzo dużo stopni na minusie, więc postanowiłam nie czekać dłużej i wypróbować pożyczoną od teściów gofrownicę.Tym razem prosty przepis na gofry - następnym, jak tylko kupię drożdże i resztę składników, zaproponuję Wam gofry belgijskie.Wersja dla jednej łakomej osoby lub dwóch mniej żartych:)Tymczasem... potrzebujemy:190g mąki przennej1 łyżeczkę proszku do pieczenia1 łyżeczkę cukru pudruszczyptę soli1 jajko (osobno białko i żółtko)1 łyżeczka cukru waniliowego1/4 szklanki oleju170 ml mlekaPlus do podania: owoce, dżem, powidła, nutellę, miód, syrop orkiszowy lub po prostu cukier puder:)
Pochodzę z nad morza, więc gofry kojarzą mi się nie tyle z wakacjami, co po prostu ze smakami z dzieciństwa. Znajomi często opowiadają, ze jak jadą nad morze, to konieczne w menu, prócz rybki, są gofry:) To właśnie one kojarzą im się z wakacjami.Dziś jest bardzo dużo stopni na minusie, więc postanowiłam nie czekać dłużej i wypróbować pożyczoną od teściów gofrownicę.Tym razem prosty przepis na gofry - następnym, jak tylko kupię drożdże i resztę składników, zaproponuję Wam gofry belgijskie.Wersja dla jednej łakomej osoby lub dwóch mniej żartych:)Tymczasem... potrzebujemy:190g mąki przennej1 łyżeczkę proszku do pieczenia1 łyżeczkę cukru pudruszczyptę soli1 jajko (osobno białko i żółtko)1 łyżeczka cukru waniliowego1/4 szklanki oleju170 ml mlekaPlus do podania: owoce, dżem, powidła, nutellę, miód, syrop orkiszowy lub po prostu cukier puder:) 1. do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.2. Dodajemy żółtko, olej i mleko i miksujemy do połączenia składników.3. W osobnym naczyniu ubijamy białko. Następnie dodajemy je do pierwszej miski i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.4. Nagrzewamy gofrownicę i wlewamy chochelką ciasto - rozprowadzając delikatnie po całej powierzchni. Pieczemy jakieś 3-4 minuty.Pychota! Wspomnienie słonecznej plaży przynosi już sam zapach:)
1. do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.2. Dodajemy żółtko, olej i mleko i miksujemy do połączenia składników.3. W osobnym naczyniu ubijamy białko. Następnie dodajemy je do pierwszej miski i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.4. Nagrzewamy gofrownicę i wlewamy chochelką ciasto - rozprowadzając delikatnie po całej powierzchni. Pieczemy jakieś 3-4 minuty.Pychota! Wspomnienie słonecznej plaży przynosi już sam zapach:)