Wykonanie
Racuchy z
serem i rodzynkami to dość treściwe, proste jedzenie. Dzięki dodatkowi twarogu, bogatego w
białko, te placki
serowe stanowią doskonałą propozycję na niewymagający obiad.Standardowe racuchy z jabłkami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej — niewielkie placuszki drożdżowe z jabłkami krojonymi na drobne kawałki, smażone na dość głębokim
oleju na rumiany kolor. Coś pysznego, ale i to może się znudzić. Poniżej prezentuję racuchy nieco “egzotyczne”, bo wcześniej się z takimi racuchami nie spotkałem, a na pomysł przyrządzenia ich w ten sposób wpadłem, gdy naszła mnie chętka na obiad na słodko.Składniki na rozczyn
drożdżowy50g drożdży piekarniczych,3 łyżki
cukru trzcinowego,300ml
mleka,5–6 czubatych łyżek
mąki pszennej 650.Składniki na ciasto racuchowe100-150g twarogu,3–4 czubate łyżki
mąki kukurydzianej,2 czubate łyżki otrębów pszennych,1
jajko (przynajmniej M-ka),2 łyżki
cukru trzcinowego,1 torebka
cukru waniliowego,szczypta
soli morskiej,garść rodzynek,
olej uniwersalny do smażenia.W pierwszej kolejności zabieramy się za rozczyn drożdżowy . Do sporego naczynia (żeby nam rozczyn nie wybiegł) rozkruszamy drożdże, zasypujemy
cukrem trzcinowym i dokładnie rozcieramy. Gdy są już delikatnie wilgotne, dolewamy
mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłego, dosypujemy
mąki pszennej i dokładnie mieszamy starając się rozdrobnić grudki. Taką miksturę zostawiamy w cieple do podwojenia — potrojenia objętości.Gdy rozczyn drożdżowy nam już urósł, co nie trwa zazwyczaj dłużej niż kilkanaście minut, dodajemy rozdrobniony
biały ser,
mąkę kukurydzianą,
cukier trzcinowy i wanilinowy, wbijamy
jajko i dodajemy szczyptę
soli. Miksujemy ciasto na racuchy przez kilka chwil pod koniec dosypując rodzynek. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, w międzyczasie przygotowując patelnię do smażenia z konkretną warstwą
oleju (ok. 0,5cm).Gdy ciasto podwoi objętość, na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką płaskie kleksy i racuchy z
serem smażymy na rumiano z obydwu stron (po ok. 2min każda). Zdjęte z patelni racuchy odkładamy do odsączenia na rozłożonym na talerzu papierowym ręczniku. Ten ostatni trzeba dość często zmieniać, bo racuchy wpijają ogromne ilości
oleju.
Jeśli lubimy nietypowe połączenia, ciasto na racuchy z
serem możemy wzbogacić siekaną bazylią — fantastycznie się komponuje!Smacznego!
Racuchy z
serem i rodzynkamiRacuchy z
serem i rodzynkami to dość treściwe, proste jedzenie. Dzięki dodatkowi twarogu, te placki
serowe są doskonałą propozycją na niewymagający obiad.