ßßß Cookit - przepis na Racuchy z serem i rodzynkami

Racuchy z serem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Racu­chy z serem i rodzyn­kami to dość tre­ściwe, pro­ste jedze­nie. Dzięki dodat­kowi twa­rogu, boga­tego w białko, te placki serowe sta­no­wią dosko­nałą pro­po­zy­cję na nie­wy­ma­ga­jący obiad.
Stan­dar­dowe racu­chy z jabł­kami to tra­dy­cyjna potrawa kuchni pol­skiej — nie­wiel­kie pla­cuszki droż­dżowe z jabł­kami kro­jo­nymi na drobne kawałki, sma­żone na dość głę­bo­kim oleju na rumiany kolor. Coś pysz­nego, ale i to może się znu­dzić. Poni­żej pre­zen­tuję racu­chy nieco “egzo­tyczne”, bo wcze­śniej się z takimi racu­chami nie spo­tka­łem, a na pomysł przy­rzą­dze­nia ich w ten spo­sób wpa­dłem, gdy naszła mnie chętka na obiad na słodko.
Składniki na rozczyn drożdżowy
50g droż­dży pie­kar­ni­czych,
3 łyżki cukru trzci­no­wego,
300ml mleka,
5–6 czu­ba­tych łyżek mąki pszen­nej 650.
Składniki na ciasto racuchowe
100-150g twa­rogu,
3–4 czu­bate łyżki mąki kuku­ry­dzia­nej,
2 czu­bate łyżki otrę­bów pszen­nych,
1 jajko (przy­naj­mniej M-ka),
2 łyżki cukru trzci­no­wego,
1 torebka cukru wani­lio­wego,
szczypta soli mor­skiej,
garść rodzy­nek,
olej uni­wer­salny do sma­że­nia.
W pierw­szej kolej­no­ści zabie­ramy się za roz­czyn droż­dżowy . Do spo­rego naczy­nia (żeby nam roz­czyn nie wybiegł) roz­kru­szamy droż­dże, zasy­pu­jemy cukrem trzci­no­wym i dokład­nie roz­cie­ramy. Gdy są już deli­kat­nie wil­gotne, dole­wamy mleka, naj­le­piej o tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej lub lekko cie­płego, dosy­pu­jemy mąki pszen­nej i dokład­nie mie­szamy sta­ra­jąc się roz­drob­nić grudki. Taką mik­sturę zosta­wiamy w cie­ple do podwo­je­nia — potro­je­nia obję­to­ści.
Gdy roz­czyn droż­dżowy nam już urósł, co nie trwa zazwy­czaj dłu­żej niż kil­ka­na­ście minut, doda­jemy roz­drob­niony biały ser, mąkę kuku­ry­dzianą, cukier trzci­nowy i wani­li­nowy, wbi­jamy jajko i doda­jemy szczyptę soli. Mik­su­jemy cia­sto na racu­chy przez kilka chwil pod koniec dosy­pu­jąc rodzy­nek. Ponow­nie zosta­wiamy do wyro­śnię­cia, w mię­dzy­cza­sie przy­go­to­wu­jąc patel­nię do sma­że­nia z kon­kretną war­stwą oleju (ok. 0,5cm).
Gdy cia­sto podwoi obję­tość, na roz­grzany tłuszcz nakła­damy łyżką pła­skie kleksy i racu­chy z serem sma­żymy na rumiano z oby­dwu stron (po ok. 2min każda). Zdjęte z patelni racu­chy odkła­damy do odsą­cze­nia na roz­ło­żo­nym na tale­rzu papie­ro­wym ręcz­niku. Ten ostatni trzeba dość czę­sto zmie­niać, bo racu­chy wpi­jają ogromne ilo­ści oleju.
Jeśli lubimy nie­ty­powe połą­cze­nia, cia­sto na racu­chy z serem możemy wzbo­ga­cić sie­kaną bazy­lią — fan­ta­stycz­nie się kom­po­nuje!
Smacz­nego!
Racu­chy z serem i rodzyn­kami
Racu­chy z serem i rodzyn­kami to dość tre­ściwe, pro­ste jedze­nie. Dzięki dodat­kowi twa­rogu, te placki serowe są dosko­nałą pro­po­zy­cją na nie­wy­ma­ga­jący obiad.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/racuchy-z-serem-i-rodzynkami