Wykonanie
Naleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę
serową.Zaczniemy od składników na ciasto:-1,5 szklanki
mąki pszennej-2 szklanki
mleka-1/4 łyżeczki
cukru-1 łyżka
oleju-2
jajkaNa masę
twarogową:-0,5 kg
twarogu-100-150 ml kwaśnej
śmietany-
cukier do smaku
Do
twarogu dodajemy
śmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.Dosładzamy masę
cukrem do smaku.
Do miski wsypujemy
mąkę i
cukier, wlewamy szklankę
mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy
jajka i mieszamy.Następnie dolewamy
olej i resztę
mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy
olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę.Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą
twarogową, składamy na półi jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").
Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.Właściwie są już gotowe i można je podać ze
śmietaną i
cukrem bądź
sokiem.Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.
Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną
oleju, lub masełka.Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą skórkę.
W tej wersji nie wymagają już żadnych dodatków.
Smacznego!