ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

nazwa

Wykonanie

Naleśniki znają chyba wszyscy.
Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.
Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.
My do naleśników dodamy masę serową.
Zaczniemy od składników na ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki cukru
-1 łyżka oleju
-2 jajka
Na masę twarogową:
-0,5 kg twarogu
-100-150 ml kwaśnej śmietany
-cukier do smaku
Do twarogu dodajemy śmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa.
Dosładzamy masę cukrem do smaku.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.
Dodajemy jajka i mieszamy.
Następnie dolewamy olej i resztę mleka.
Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).
Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).
Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę.
Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.
Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół
i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").
Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.
Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.
Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.
Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju, lub masełka.
Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą skórkę.
W tej wersji nie wymagają już żadnych dodatków.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/nalesniki-z-serem.html