Wykonanie
Gotując
syrop do tych
śliwek, wpadłam w niemal bożonarodzeniowy nastrój.
Cynamon i
goździki pachną
przyprawą do piernika, którą swoją
drogą już widziałam kilka dni temu na innych blogach w formie nowych wpisów (przypominam, że jest wrzesień! przez te trzy miesiące to
przyprawa zwietrzeje :P). Szczerze mówiąc, w szoku jestem – w niektórych kuchniach przymiarki do świątecznego piernika wyprzedzają nawet supermarketowe falstarty (ledwo jedna ekipa pracowników zniesie niedobitki listopadowych zniczy do magazynu, to druga grupa zaczyna ubierać choinki i rozstawiać mikołaje). W
sumie trening czyni mistrza, a ja w tej „branży” nawet rok nie
siedzę, więc się nie znam 😛 Zaczęłam, w każdym bądź razie, rozglądać się za oldskulowym młynkiem do
kawy, ponieważ mam w tym roku ambitny
plan stworzenia swojej mieszanki przyprawowej.Na razie jednak zadowolę się wąchaniem i konsumpcją tego kompotu ze
śliwek. Jest genialny i już wiem, że
będę musiała zrobić kolejne partie, tym bardziej, że takie
śliwki można zimą wykorzystać do ciasta, knedli albo jako dodatek do deserów 😉
Składniki :2 , 5 kg wypestkowanych węgierek1,5 litra
wody50 dag
cukru25
goździków5 lasek
cynamonu (ok. 5 cm długości każda)Wypestkowane
śliwki upchnij w wyparzonych słoikach (u mnie 4×0,9 litra i jeden 0,5 litra).Zagotuj
wodę z
cukrem, dodaj korę
cynamonu i
goździki. Gotuj przez około pół godziny. Gotowym
syropem zalej
śliwki* (rozdzielając
przyprawy), zakręć słoiki, następnie pasteryzuj je przez kolejne 20 minut.
*jeśli
między śliwkami będzie sporo miejsca, może się okazać, że
syropu braknie. Można wtedy uzupełnić słoiki do pełna przegotowaną
wodą.Related Posts
Powidła śliwkowe z
czekoladą i
kakaoMarynowane
śliwki (w lekkiej zalewie octowej)
Śliwki w
syropie z
kardamonemKeczup pomidorowo-
śliwkowy