Wykonanie
Poziom trudnościPyszne, chrupiące
bułki posypane angielskim
serem cheddar i szwajcarskim gruyère. Smakują tak dobrze, że zjecie je zanim zdążą ostygnąć. A jeśli się uda kilka zostawić, można je zamrozić. Po rozmrożeniu znów są znakomite.Porcja na 16-18
bułekSkładniki:Zaczyn:20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru (pełna)50 ml letniego
mlekaCiasto:550 g
mąki pszennej tortowej typ 4052 łyżeczki
soli100 ml letniej
wody100 ml letniego
mleka1 duże
jajko30 gram
masła (w temperaturze pokojowej)zaczynDo posypania:150 g drobno tartego
żółtego sera (ja mieszam pół na pół
cheddar i gruyère)Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 3 łyżkami letniego
mleka. Dodać 1 pełną łyżeczkę
cukru.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut do wyrośnięcia (
drożdże muszą się spienić).
Mąkę i
sól przesiać do miski. Dodać miękkie
masło, roztrzepane
jajko, wlać letnią
wodę i
mleko, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota, wyposażonego w hak do mieszania
drożdżowego ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką (ja przykrywam drugą miską)i odstawić w ciepłe miejsce (chowam do piekarnika nastawionego na rozmrażanie) do wyrośnięcia na około 90 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 16-18 części. Z każdej porcji uformować kulkę, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Spryskać
wodą i ponownie wstawić do lekko ciepłego piekarnika (nie więcej 35°C) i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie każdą
bułkę posypać
startym serem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C włączając funkcję termoobieg. Wstawić blaszki z
bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.
Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Zjadać ze smakiemSmacznego!