ßßß
Składniki(na 8 bułek)- 500 g mąki pszennej- 20 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 125 ml letniej wody- 125 ml letniego mleka- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki masła- mąka do posypania- masło do natłuszczenia blachy- 1 jajkoPrzygotowanieMąkę przesiać do miski i łyżką zrobić pośrodku wgłębienie. Dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać z niewielką ilością letniej wody. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać letnią wodę z mlekiem i wlać do mąki. Dodać sól, masło i wyrabiać przez 5 minut. Posypać mąką, przykryć i odczekać 45 minut, aż urośnie. Natłuścić blachę. Raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bułki, ułożyć na blaszce i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C , posmarować bułki rozmąconym jajkiem z małą ilością wody i naciąć je z wierzchu na krzyż. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego!