Wykonanie
Jak tytuł wskazuje, dzisiaj przepis na
bułki pszenne domowej roboty. Przepis zaczerpnięty z książki Pieczenie
chleba w domu Gertrud Weidenger,
Marie-Theres Wiener (oczywiście nie mogłam powstrzymać się od zmienienia kilku rzeczy).
Składniki(na 8
bułek)- 500 g
mąki pszennej- 20 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 125 ml letniej
wody- 125 ml letniego
mleka- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki
masła-
mąka do posypania-
masło do natłuszczenia blachy- 1
jajkoPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski i łyżką zrobić pośrodku wgłębienie. Dodać rozdrobnione
drożdże i wymieszać z niewielką ilością letniej
wody. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać letnią
wodę z
mlekiem i wlać do
mąki. Dodać
sól,
masło i wyrabiać przez 5 minut. Posypać
mąką, przykryć i odczekać 45 minut, aż urośnie. Natłuścić blachę. Raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować
bułki, ułożyć na blaszce i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C , posmarować
bułki rozmąconym
jajkiem z małą ilością
wody i naciąć je z wierzchu na krzyż. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego!