ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne

Bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

Jak tytuł wskazuje, dzisiaj przepis na bułki pszenne domowej roboty. Przepis zaczerpnięty z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger, Marie-Theres Wiener (oczywiście nie mogłam powstrzymać się od zmienienia kilku rzeczy).
Składniki
(na 8 bułek)
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml letniej wody
- 125 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- mąka do posypania
- masło do natłuszczenia blachy
- 1 jajko
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski i łyżką zrobić pośrodku wgłębienie. Dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać z niewielką ilością letniej wody. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszać letnią wodę z mlekiem i wlać do mąki. Dodać sól, masło i wyrabiać przez 5 minut. Posypać mąką, przykryć i odczekać 45 minut, aż urośnie. Natłuścić blachę. Raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bułki, ułożyć na blaszce i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C , posmarować bułki rozmąconym jajkiem z małą ilością wody i naciąć je z wierzchu na krzyż. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/04/buki-pszenne.html