ßßß Cookit - przepis na Bułeczki hamburgerowe

Bułeczki hamburgerowe

nazwa

Wykonanie

Są wspaniałe, miękkie, białe, maślane, ciężkie. Dobre zarówno do domowych hamburgerów, jak i na śniadanie. Bardzo nam smakowały.
Składniki na 8 dużych bułek:
250 ml mleka, letniego
2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości na 35 - 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis ze zbiorów Marthy Stewart.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-hamburgerowe-hamburger-buns