Wykonanie
Są wspaniałe, miękkie, białe, maślane, ciężkie. Dobre zarówno do domowych hamburgerów, jak i na śniadanie. Bardzo nam smakowały.Składniki na 8 dużych
bułek:250 ml
mleka, letniego2 łyżki
masła, roztopionego i przestudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennejPonadto:1
żółtko1 łyżka
mlekasezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości na 35 - 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis ze zbiorów Marthy Stewart.