Wykonanie
Domowe burgery to jest jedno z moich ulubionych dań w sezonie grillowym. Poza nim przygotowuję je w wersji deluxe razem z domowej roboty
bułkami do hamburgerów. Przepisów znam kilka ale dzisiaj podrzucę Wam taki najprostszy z niewielką ilością składników.Jeżeli masz na przygotowanie domowych hamburgerów około 1,5 godziny to zdecydowanie zacznij od przygotowania domowych
bułek.Składniki (4 duże lub 6 mniejszych sztuk):170 ml ciepłego
mleka12 g świeżych
drożdży1,5 łyżki
cukru420 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli2 łyżki roztopionego
masłaroztrzepane
jajkosezam do posypania
bułekPołowę ciepłego
mleka, część
cukru, łyżkę
mąki oraz
drożdże mieszamy w kubku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zacznie się pienić (około 10-15 minut).Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy resztę
cukru,
sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy będzie już ładnie odchodziło od miski i dłoni dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Misę przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.*ciasto można wyrabiać również w maszynie do wypieku
chleba . Do formy z mieszadłami wkładamy najpierw mokre, następnie suche składniki a na wierzch rozkruszamy
drożdże. Włączamy program
makaron lub wyrabianie.Ciasto dzielimy na 4-6 kawałków. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut. Po tym czasie na wierzchu smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy ziarnami
sezamu.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 22-25 minut do momentu aż się ładnie zrumienią na wierzchu.