Wykonanie
Bułeczki lekkie jak puch. Nie spodziewałam się tak dobrego smaku i aż takiej puszystości. Będziecie nimi zachwyceni. Fikuśne kształty nadają im uroku i sprawiają, że chętniej sięgają po nie dzieci :-). Polecam!Składniki na 10 dużych
bułek:250 ml
mleka, letniego30 g
masła, roztopionego1
jajko1 łyżka
cukrupół łyżeczki
soli3 szklanki
mąki pszennej12 g
drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g
drożdży świeżychPonadto:2 łyżki roztopionego
masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania bułeczek
sezam, do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży okrągły placek. Placuszki posmarować
masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Następnie każdy rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.Przed pieczeniem bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać
sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Z przepisu Bajaderki.