ßßß Cookit - przepis na Pszenne bułeczki - ślimaczki

Pszenne bułeczki - ślimaczki

nazwa

Wykonanie

Bułeczki lekkie jak puch. Nie spodziewałam się tak dobrego smaku i aż takiej puszystości. Będziecie nimi zachwyceni. Fikuśne kształty nadają im uroku i sprawiają, że chętniej sięgają po nie dzieci :-). Polecam!
Składniki na 10 dużych bułek:
250 ml mleka, letniego
30 g masła, roztopionego
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam, do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży okrągły placek. Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Następnie każdy rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Z przepisu Bajaderki.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pszenne-buleczki---slimaczki