Wykonanie
Czy są jakieś dzieci które nie lubią hamburgerów albo hot dogów? Nawet jeśli są, to ja nie miałam przyjemności ich do tej
pory poznać. Moje dzieci "hambulely" uwielbiają, choć pewnie dlatego, że jedzą je mega rzadko.... Te kupne... cóż... nie rozwijam tego tematu... Domowe to co innego ;) Tutaj wiem co jem :)
Bułki są rewelacyjne. Dokładnie takie jak powinny być. Mięciutkie, lekko słodkie. Doskonale sprawdzają się do hamburgerów jak i hot dogów. Przepis znalazłam na blogu Around the kitchen table , a pochodzi on z książki "The Bread Baker's Apprentice" P.ReinhartaPolecam baardzo :)Zaczyn:320g
mąki pszennej (typ 720)2 łyżeczki
drożdży instant340g letniego
mleka (35-38 stopni)
Drożdże mieszamy z
mąką i dodajemy
mleko. Mieszamy zakrywamy folią i zostawiamy na minimum godzinę w temp. pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość)Ciasto:215g
mąki pszennej (typ 720)1,5 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru1
żółtko rozbite widelcem5 łyżek rozpuszczonego
masła lub
oleju roślinnegoponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowania
bułeksezam do posypaniaDo zaczynu dodajemy
mąkę i
cukier i dobrze mieszamy. Dodajemy
żółtko oraz
masło lub
olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Trwa to ok. 15 minut. Formujemy kulę i wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień wyjmujemy ciasto i dzielimy na 12 równych kawałków ( po ok. 85g). Każdy kawałeek dobrze naciągamy i formujemy okrągłe
bułki do hamburgerów lub podłużne do hot dogów. Układamy po 6 szt na blasze wyłożonej matą do pieczenia (muszą
mieć duże odstępy bo mocno rosną). Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 2- 2,5 godz aż
bułki podwoją swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Każdą
bułkę smarujemy dwukrotnie
jajkiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy 15-17 minut aż
bułki będą rumiane.Smacznego :)