ßßß
Składniki na 6 bułeczek:1/2 szklanki mleka1/4 szklanki wody30 g masła2-3 szklanki mąki pszennej7 g drożdży instant1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 jajko + 1 żółtkosezamSposób przygotowania:Mleko, wodę i masło przełożyć do rondla i zagrzać do temperatury 50°C.1 1/2 szklanki mąki wymieszać w misce wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepłe mleko, jajko i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając stopniowo pozostałą część mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia przełożyć je na posypaną mąka stolnicę i zagniatać około 6 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich kulki i przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 25–30 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę nasmarować za pomocą pędzelka żółtkiem i posypać obficie sezamem.Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu), aż do momentu, kiedy bułeczki się zarumienią.

