Wykonanie
Rollsy są przepyszne,chrupiące, wszystko to dzięki dodaniu
sera camembert, który podczas pieczenia lekko się rozpuścił i nadał
pieczarkom wspaniały smak, Takie rollsy można podawać jako samodzielną przekąskę ( na przykład naszym mężczyznom do ich ulubionego
piwka) lub jako dodatek do czystego, czerwonego barszczu. Wariantów jest kilka, więc życzę smacznego.Składniki:-500 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- 250 ml ciepłej
wody- płaska łyżeczka
soli- pół łyżeczki
cukru- 2 łyżki
olejuFarsz:- 500 g
pieczarek- 2
cebule- 2
serki camembert (po 125 g każdy)-
sól i
pieprzDrożdże rozetrzeć z
cukrem i rozpuścić w wodzie, dodać 4 łyżki
mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Cebule i
pieczarki pokroić w kostkę, , podsmażyć i doprawić . Do wyrośniętych
drożdży dodać resztę
mąki,
sól i
oliwę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować , wyciąć większe krążki.
Ser camembert pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Na krążki ciasta nakładać po łyżce farszu i plastrze
sera, zrolować.
Brzegi zlepić i zawinąć pod spód.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch można posmarować
mlekiem, lub rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Rollsy powinny nabrać złotego koloru .