Wykonanie
            Mój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom!).Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z 
pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum.Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z 
pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne... :))Na ciasto:0,5 kg 
mąki pszennej0,5 szkl. letniego 
mleka0,5 szkl. letniej 
wody2 łyżki 
oleju1 
jajko1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
cukru25 g świeżych 
drożdżyNa farsz:0,5 kg 
pieczarek3 średnie 
cebulesólpieprz* 
jajko + łyżka 
wody do posmarowania bułeczekWykonanie:
Drożdże rozpuścić z łyżeczką 
cukru w wodzie zmieszanej z 
mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż 
drożdże zaczną rosnąć.W tym czasie odmierzyć 0,5 kg 
mąki i wsypać do miski, dodać 
sól, wymieszać.Wlać wyrośnięte 
drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane 
jajko i 
olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć 
mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)Przygotować farsz: obrać 
cebule, pokroić w kostkę,zeszklić na 
oleju. Dodać obrane i pokrojone w kawałki 
pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz 
solą i 
pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania 
wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.

Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st. 
Rogale posmarować rozbełtanym 
jajkiem połączonym z 
wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze. :)

