Wykonanie
            
Nie ma nic lepszego niż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego 
drożdżowego ciasta.Dzisiaj proste bułeczki z farszem 
pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach 
polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych.Składniki:Ciasto250 g 
mąki pszennej25 g 
drożdży1/2 łyżeczki 
cukru1/2 szklanki letniego 
mleka30 g rozpuszczonego 
masła1 
jajko1/2 łyżeczki 
soliFarsz1 spora 
cebula350 g 
pieczarek3 łyżki starego 
żółtego serasólpieprzolej do smażenia
jajko do malowania bułeczek

Wykonanie:Do miseczki wlewamy 
mleko, dodajemy 
drożdże, 
cukier i łyżkę 
mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Do miski wsypujemy 
mąkę, 
sól, dodajemy jedno 
jajko, wlewamy rozpuszczone 
masło i wyrośnięty zaczyn 
drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pieczarki kroimy na plasterki, a 
cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy 
olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięciaGdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym 
jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy 
serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 20-25 minut.
