Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego
drożdżowego ciasta.Dzisiaj proste bułeczki z farszem
pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach
polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych.Składniki:Ciasto250 g
mąki pszennej25 g
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki letniego
mleka30 g rozpuszczonego
masła1
jajko1/2 łyżeczki
soliFarsz1 spora
cebula350 g
pieczarek3 łyżki starego
żółtego serasólpieprzolej do smażenia
jajko do malowania bułeczek
Wykonanie:Do miseczki wlewamy
mleko, dodajemy
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy jedno
jajko, wlewamy rozpuszczone
masło i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pieczarki kroimy na plasterki, a
cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy
olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięciaGdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym
jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy
serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 20-25 minut.