Wykonanie
Drożdżowe, lekko maślane paszteciki.Na pewno znajdzie się wiele okazji aby je przyrządzić w czasie zbliżającego się okresu świąteczno- karnawałowego.Ja proponuję farsz
pieczarkowo-
serowy, ale może też być z
kapusty kiszonej,samych
grzybów,
szpinaku...Paszteciki mają tą zaletę, że śmiało można je odgrzewać w piekarniku,a następnego dnia smakują jeszcze lepiej.
Składniki:600 g
mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650)20 g świeżych
drożdży60 g roztopionego
masła2 duże
jajka350 ml letniego
mleka2 łyżeczki
soli1/2 łyżki
cukruponadto:1 roztrzepane
białkokminek,
bazylia,
oregano do posypania
Drożdże rozpuścić w połowie
mleka. Pozostałe
mleko,
jaja,
masło i
cukier połączyć ( krótko zmiksowałam ).
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z
solą.Dodać rozpuszczone
drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (Będzie dosyć rzadkie ale nie należy zbyt podsypywać
mąką.) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość (ok 1,5 godz).Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, na grubość ok 0 , 5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać po 1/4 farszu. Zwinąć w rulon. Miejsce złączenia mocniej docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym
białkiem i posypać
kminkiem, bądź
ziołami.Wszystko powtórzyć z drugą częścią ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.
Farsz:500 g
pieczarek1
cebulaolej do smażenia250 g
żółtego serasól i
pieprzCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Do zeszklonej
cebuli dodać oczyszczone i pokrojone dosyć drobno
pieczarki. Lekko posolić.Smażyć wszystko, aż wyparuje cała
woda i
pieczarki będą miękkie. Dosolić i popieprzyć do smaku. Do lekko przestudzonych
pieczarek dodać starty na tarce
ser. Wszystko wymieszać.Aby odgrzać paszteciki następnego dnia, nagrzać piekarnik do temp. 180 C i wstawić paszteciki na ok 5 minut.Smacznego :)Inspiracja do ciasta Tu