ßßß Cookit - przepis na Paszteciki

Paszteciki

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe, lekko maślane paszteciki.
Na pewno znajdzie się wiele okazji aby je przyrządzić w czasie zbliżającego się okresu świąteczno- karnawałowego.
Ja proponuję farsz pieczarkowo- serowy, ale może też być z kapusty kiszonej,
samych grzybów, szpinaku...
Paszteciki mają tą zaletę, że śmiało można je odgrzewać w piekarniku,
a następnego dnia smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
600 g mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650)
20 g świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
2 duże jajka
350 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
ponadto:
1 roztrzepane białko
kminek, bazylia, oregano do posypania
Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć ( krótko zmiksowałam ). Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą.
Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (Będzie dosyć rzadkie ale nie należy zbyt podsypywać mąką.) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość (ok 1,5 godz).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, na grubość ok 0 , 5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać po 1/4 farszu. Zwinąć w rulon. Miejsce złączenia mocniej docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, bądź ziołami.
Wszystko powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
250 g żółtego sera
sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone dosyć drobno pieczarki. Lekko posolić.
Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą miękkie. Dosolić i popieprzyć do smaku. Do lekko przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
Aby odgrzać paszteciki następnego dnia, nagrzać piekarnik do temp. 180 C i wstawić paszteciki na ok 5 minut.
Smacznego :)
Inspiracja do ciasta Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/11/Paszteciki.html