ßßß
 
            
         Składniki:600 g mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650)20 g świeżych drożdży60 g roztopionego masła2 duże jajka350 ml letniego mleka2 łyżeczki soli1/2 łyżki cukruponadto:1 roztrzepane białkokminek, bazylia, oregano do posypaniaDrożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć ( krótko zmiksowałam ). Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą.Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (Będzie dosyć rzadkie ale nie należy zbyt podsypywać mąką.) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość (ok 1,5 godz).Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, na grubość ok 0 , 5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać po 1/4 farszu. Zwinąć w rulon. Miejsce złączenia mocniej docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, bądź ziołami.Wszystko powtórzyć z drugą częścią ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.
Składniki:600 g mąki pszennej (użyłam pół na pół typ 450 i 650)20 g świeżych drożdży60 g roztopionego masła2 duże jajka350 ml letniego mleka2 łyżeczki soli1/2 łyżki cukruponadto:1 roztrzepane białkokminek, bazylia, oregano do posypaniaDrożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć ( krótko zmiksowałam ). Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z solą.Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne (Będzie dosyć rzadkie ale nie należy zbyt podsypywać mąką.) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość (ok 1,5 godz).Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, na grubość ok 0 , 5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać po 1/4 farszu. Zwinąć w rulon. Miejsce złączenia mocniej docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, bądź ziołami.Wszystko powtórzyć z drugą częścią ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut. Farsz:500 g pieczarek1 cebulaolej do smażenia250 g żółtego serasól i pieprzCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone dosyć drobno pieczarki. Lekko posolić.Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą miękkie. Dosolić i popieprzyć do smaku. Do lekko przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.Aby odgrzać paszteciki następnego dnia, nagrzać piekarnik do temp. 180 C i wstawić paszteciki na ok 5 minut.Smacznego :)Inspiracja do ciasta Tu
Farsz:500 g pieczarek1 cebulaolej do smażenia250 g żółtego serasól i pieprzCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone i pokrojone dosyć drobno pieczarki. Lekko posolić.Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą miękkie. Dosolić i popieprzyć do smaku. Do lekko przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.Aby odgrzać paszteciki następnego dnia, nagrzać piekarnik do temp. 180 C i wstawić paszteciki na ok 5 minut.Smacznego :)Inspiracja do ciasta Tu