ßßß Cookit - przepis na Cebularze

Cebularze

nazwa

Wykonanie

Składniki: ( na 6 sztuk)
Ciasto:
250g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej) + do podsypywania,
1/2 łyżki cukru ( 8g),
7g suchych drożdży,
ok.1/2 łyżeczki soli ( 3g),
1 jajko, w temp. pokojowej,
30g masła, roztopionego,
1/2 szklanki mleka, ciepłego.
Farsz:
4 cebule,
3 łyżki ketchupu pikantnego,
masło do podsmażenia cebuli,
bazylia i oregano.
Ponadto:
olej do posmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki suche ( mąka, cukier, sól, drożdże) razem wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i większą część przelać do drugiej miseczki ( mniejsza część pozostanie do posmarowania ciasta). Do większej części roztrzepanego jajka dodać roztopione masło i mleko - wymieszać. Składniki mokre wymieszać razem ze składnikami suchymi. Zagnieść ciasto podsypując mąką do momentu, aż będzie się odklejało od rąk. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebule obrać i pokroić w paski. Na niewielkim ogniu podsmażyć na maśle. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać ketchup, przyprawić bazylią i oregano, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia.
Cebularze: Gdy ciasto już wyrosło lekko zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować placki i położyć farsz na środek. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić lekko. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/06/cebularze.html