Wykonanie
Składniki: ( na 6 sztuk)Ciasto:250g
mąki pszennej ( ja użyłam tortowej) + do podsypywania,1/2 łyżki
cukru ( 8g),7g suchych
drożdży,ok.1/2 łyżeczki
soli ( 3g),1
jajko, w temp. pokojowej,30g
masła, roztopionego,1/2 szklanki
mleka, ciepłego.Farsz:4
cebule,3 łyżki
ketchupu pikantnego,
masło do podsmażenia
cebuli,
bazylia i
oregano.Ponadto:
olej do posmarowania papieru do pieczenia.Przygotowanie:Ciasto: Składniki suche (
mąka,
cukier,
sól,
drożdże) razem wymieszać.
Jajko roztrzepać widelcem i większą część przelać do drugiej miseczki ( mniejsza część pozostanie do posmarowania ciasta). Do większej części roztrzepanego
jajka dodać roztopione
masło i
mleko - wymieszać. Składniki mokre wymieszać razem ze składnikami suchymi. Zagnieść ciasto podsypując
mąką do momentu, aż będzie się odklejało od rąk. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Farsz:
Cebule obrać i pokroić w paski. Na niewielkim ogniu podsmażyć na
maśle. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać
ketchup, przyprawić
bazylią i
oregano, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia.
Cebularze: Gdy ciasto już wyrosło lekko zagnieść i podzielić na 6 części. Uformować placki i położyć farsz na środek. Brzegi posmarować roztrzepanym
jajkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić lekko. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!!!