Wykonanie
Dziś tradycyjny początek karnawału, można więc nieco poszaleć kalorycznie i zjeść coś pysznego, tym bardziej , że za oknem lekki mróz. Zrobiłam moje ulubione racuchy z
drożdżowego ciasta, jakich mam już kilka rodzajów na blogu. Te są z dodatkiem
mąki kukurydzianej, którą mieszałam z pszenną już przy chlebkach i wytrawnym
rogalu. W słodkim cieście racuchowym doskonale się sprawdziła i nadała placuszkom piękny
słoneczny kolor. Aromatu i bezpieczeństwa przy smażeniu dodała porcja malinowej, dość mocnej
nalewki .300 g
mąki pszennej i 200 kukurydzianej30 g świeżych
drożdżyszklanka
mleka80 g
masła3-4 łyżki
cukruszczypta
soli3
jajka50 ml
nalewki malinowej ( nie tylko
daje aromat, pomaga wyrastać i zabezpiecza przed przypalaniem podczas smażenia)
olej do smażenia
cukier-puder do obtoczenia
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką
cukru w miseczce, dodajemy 1/2 szklanki letniego
mleka, mieszamy, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała.
Cukier roztrzepujemy lekko z
jajkami.Do miski wsypujemy obie
mąki i
sól, , dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
jajka z
cukrem,
nalewkę i , resztę
mleka i stopione
masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.Rozgrzałam patelnię z
olejem ( 2-3 mm warstwa) i zmniejszyłam płomień na średni. Kładłam łyżką owalne racuszki na cienką warstwę
oleju, po około 5 minutach już wyrosły i się ścięły , od dołu zrumieniły i można je była przewracać na drugą stronę. Nie przylegały do patelni i łatwo się przewracały. Dosmażyłam z drugiej strony na rumiano.Po odsączeniu na papierowym ręczniku obtaczałam je w cukrze-pudrze.Wyszły pyszne, aromatyczne i złociste. Jak znam życie w karnawale będzie ich jeszcze sporo, zatem uważam sezon racuchowy 2015 za rozpoczęty bardzo pomyślnieTe już zniknęły w szybkim tempie …Smacznego !