Wykonanie
Pin It

Na zakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha, czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane
polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką
cukrową.Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana.



Czas przygotowania: 3 godzinyProporcje na 16 sztukSkładniki:415 g
mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)5 g świeżych
drożdży180 ml letniego
mleka35 g rozpuszczonego
masła50 g
cukru1
jajkoszczypta
soliolej do smażenia
Lukier:150 g
cukru pudru1 łyżeczka domowej esencji waniliowej5 łyżeczek
mlekakolorowa posypka






Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w
mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Gdy donaty stygną robimy
lukier. Do miseczki wsypujemy
cukier, dodajemy esencję i
mleko, wszystko dokładnie mieszamy.Zimne
ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy
lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.



