ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Smak mojego dzieciństwa! Ostatnio, jadłam je wiele wiele lat temu. Dzisiaj powróciłam do nich, zupełnie przez przypadek. Ahhh miło jest tak sobie przypomnieć taki smak. U mnie koniecznie z cukrem pudrem. A u Was?
'racuchy drożdżowe'
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru (może być cukier puder)
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia
Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min).
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości).
Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki.
Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/01/paczkowo-racuchy-drozdzowe.html