Wykonanie

Moje dzieci uwielbiają tego typu podwieczorki :) Dawno nie było więc długo nie musiały prosić ;) Idealnie mięciuteńkie z pysznymi lekko kwaskowymi
jabłkami. Cudownie pachnące. Uwielbiamy :) Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)Składniki:250 ml letniego
mleka2
jajka50g
cukru50g
oleju do ciasta30g
drożdży świeżych300g
mąki pszennejszczypta
soliponadto:200g obranych
jabłekolej do smażenia
cukier puder do oprószeniawykonanie thermomix:Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki
jabłka. Rozdrobnić 2s/obr.5 Następnie przełożyć do miseczkiWszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 2 min/obr.interwał. Ciasto przelać do miski z
jabłkami i wymieszać. Odczekać 10 minut a następnie układać łyżką i smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone
cukrem pudrem. Smacznego :)wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać i pokroić w drobna kosteczkę.(można to zrobić malakserem ale uważać by nie zmiksować ich na papkę tylko by były wyczuwalne kawałeczki).
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i rozpuścić w letnim
mleku. Ostawić na chwilkę. Dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać np w malakserze.
Ciastem zalać wcześniej pokrojone
jabłka, wymieszać i odstawić na 10 minut. Łyżką kłaść na rozgrzany
olej i smażyć z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone
cukrem pudrem. Smacznego :)
