Wykonanie
Racuchy to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. Są idealnie puszyste, miękkie o lekko słodkim posmaku. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem, a z musem
brzoskwiniowym smakują wprost wybornie. Szczególnie polecam dla małych niejadków :)Składniki:Racuchy:270 g
mąki pszennej270 ml ciepłego
mleka2 - 3 dag świeżych
drożdżyszczypta
soli1 łyżka
cukru1
jajko3
jabłkaPonadto:1 puszka
brzoskwiń w syropiecukier puderolej1.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy dołek i dodajemy pokruszone
drożdże,
cukier i połowę ciepłego
mleka. Całość przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.2. Gdy zaczyn wyrośnie, wlewamy resztę
mleka, wbijamy
jajko, dodajemy
sól i całość dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. (u mnie piekarnik nagrzany do 30*C).3.
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je na cienkie plasterki i dorzucamy do masy. Racuchy smażymy na tłuszczu z każdej strony (mały ogień - inaczej spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe!). Porcje na patelnie nakładamy dwoma łyżkami - ciasto jest kleiste. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.
Brzoskwinie odsączamy z
syropu i mielimy w blenderze na gładki mus. Racuchy podajemy posypane
cukrem pudrem i polane musem
brzoskwiniowym.Smacznego :)
Źródło: przepisy na racuchy - kuchnia lidla