ßßß
Racuchy kojarzą mi się ze starymi szkolnymi latami. Myślę, że są nieodłącznym daniem każdych stołówek. Przyrządzam je tradycyjnie na drożdżach.Podałam j e z cukrem pudrem, ale również z moją ulubioną konfiturą truskawkową <3Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mleka25 g drożdży świeżych1 jajko2 łyżki cukruszczypta soliDodatkowo:olej do smażeniacukier puder2 jabłkatrochę soku z cytrynyPrzygotowanie:Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka ciepłego i szczyptą cukru. Odstawić na chwilę.Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli.Wszystko wymieszać drewnianą łyżka lub zwykłą na gładką masę.Odstawić na 1 do 1 , 5 godziny.W międzyczasie obrać i pokroić jabłka w kostkę i polać odrobiną soku z cytryny.Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka, wymieszać.Rozgrzać patelnię.Przygotować szklankę z gorącą wodą. Zanurzyć łyżkę w wodzie, a potem nabrać ciasta. Smażymy racuchy z dwóch stron do zrumienienia.Podajemy z cukrem pudrem ;)Smacznego :)