ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Racuchy kojarzą mi się ze starymi szkolnymi latami. Myślę, że są nieodłącznym daniem każdych stołówek. Przyrządzam je tradycyjnie na drożdżach.
Podałam j e z cukrem pudrem, ale również z moją ulubioną konfiturą truskawkową <3
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
25 g drożdży świeżych
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder
2 jabłka
trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka ciepłego i szczyptą cukru. Odstawić na chwilę.
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli.
Wszystko wymieszać drewnianą łyżka lub zwykłą na gładką masę.
Odstawić na 1 do 1 , 5 godziny.
W międzyczasie obrać i pokroić jabłka w kostkę i polać odrobiną soku z cytryny.
Po wyrośnięciu ciasta dodać jabłka, wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Przygotować szklankę z gorącą wodą. Zanurzyć łyżkę w wodzie, a potem nabrać ciasta. Smażymy racuchy z dwóch stron do zrumienienia.
Podajemy z cukrem pudrem ;)
Smacznego :)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/drozdzowe-racuchy-z-jabkami.html