Wykonanie
Racuchy kojarzą mi się ze starymi szkolnymi latami. Myślę, że są nieodłącznym daniem każdych stołówek. Przyrządzam je tradycyjnie na drożdżach.Podałam j e z
cukrem pudrem, ale również z moją ulubioną
konfiturą truskawkową <3Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka25 g
drożdży świeżych1
jajko2 łyżki
cukruszczypta
soliDodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder2
jabłkatrochę
soku z cytrynyPrzygotowanie:Świeże
drożdże wymieszać z 3 łyżkami
mleka ciepłego i szczyptą
cukru. Odstawić na chwilę.Do miski przesiać
mąkę, dodać
jajko, ciepłe
mleko,
cukier, szczyptę
soli.Wszystko wymieszać drewnianą łyżka lub zwykłą na gładką masę.Odstawić na 1 do 1 , 5 godziny.W międzyczasie obrać i pokroić
jabłka w kostkę i polać odrobiną
soku z cytryny.Po wyrośnięciu ciasta dodać
jabłka, wymieszać.Rozgrzać patelnię.Przygotować szklankę z gorącą
wodą. Zanurzyć łyżkę w wodzie, a
potem nabrać ciasta. Smażymy racuchy z dwóch stron do zrumienienia.Podajemy z
cukrem pudrem ;)Smacznego :)