Wykonanie
Delikatne, puszyste oponki
drożdżowe … smażone na głębokim tłuszczu … jeszcze ciepłe obtaczane w cukrze pudrze … pyszne!
Składniki na ok.40 sztuk:650 g
mąki pszennej300 ml
mleka100 g
masła3
jajka75 g świeżych
drożdży100 g
cukru2 łyżki
wódkiszczypta
soliDodatkowo:
olej do smażenia
cukier puderWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki, zalewamy ciepłym, ale niegorącym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem. Do
mąki wlewamy dobrze ciepłe (niegorące)
mleko z
masłem i
cukrem, dodajemy zaczyn
drożdżowy i
wódkę. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem (używając haka do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną
mąką. Delikatnie rozciągami rękoma oprószonymi
mąką, aż ciasto na całej powierzchni będzie miało minimum 1 cm grubości. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy krążki, a następnie w każdym krążku za pomocą np. kieliszka wycinamy mniejsze kółko. Pozostałości po ciast delikatnie wyrabiamy, ponownie rozpłaszczamy i wycinamy krążki. Oponki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.Smacznego!