Wykonanie
Pyszne i błyskawiczne małe kwadraciki. Mimo że troszkę tak wyglądają to nie smakują jak tradycyjne pączki. Bardziej przypominają chrust chyba albo to coś tak pomiędzy ;) Małe słodkie maleństwa które znikają błyskawicznie a najlepiej smakują jeszcze na ciepło ;) Pamiętajcie by ciasto było cieńko rozwałkowane wówczas nie wyjdą "gumowate". Z podanych proporcji wyjdzie Wam wielka miska kwadracików. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki . Polecam Wam bardzo :)Składniki:400g
maki pszennej tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia30g
masła50g
cukruszczypta
soli2
jajka125 ml
mleka1 kieliszek
wódkiponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na obsypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 2mm Wycinać kwadraty ok. 3x3 cmSmażyć w nagrzanym
oleju do temp 175 stopni na złoto z obydwu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)