ßßß
Składniki (na 5-6 dużych pancakes - porcja dla 2 osób):3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1-2 łyżki cukru pudrupół szklanki mleka1 duże jajko, rozmącone2 łyżki oleju lub roztopionego masłaPrzygotowanie:W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z jajkiem i olejem. Połączyć składniki suche z mokrymi. Porcje ciasta wykładać na suchą rozgrzaną patelnię, formując okrąg o średnicy około 12 cm (można użyć tłuszczu, ale nie jest to koniecznie w przypadku używania patelni z powierzchnią nieprzywieralną) i smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza Przewrócić pancake na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Smażyć kolejne pancakes do wyczerpania ciasta. W międzyczasie przygotować banany w sosie karmelowym - przepis poniżej.1 banan2 łyżki masła3,5 łyżki cukru100 ml mlekaNa początku przygotować i odmierzyć wszystkie składniki. Banana obrać o pokroić w plastry. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, dosypać cukier i zmniejszyć ogień na minimum. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier zacznie się rumienić, natychmiast zdjąć rondel z ognia i ostrożnie dolać mleko. Wymieszać i podgrzewać, aż płyn zacznie się pienić i gęstnieć. Dodać pokrojone banany i podgrzewać 1 minutę, aż banany zmiękną. Zdjąć z ognia, a następnie tak przygotowanym sosem przybrać ciepłe pancakes.
Przepis dodaję do akcji: