ßßß




Składniki:650 g mąki pszennej2 szklanki mleka2 jajka100 g masła2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego8 g suchych drożdżyszczypta soliDodatkowo:cukier puder do posypaniaolej do smażeniaWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i pozostałym cukrem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, lub miksera z końcówka haka. Przykrywamy ręcznikiem i zazwyczaj odstawiamy do wyrośnięcia (ja tym razem jednak nie miała czasu, wiec od razu zabrałam się za pieczenie:) uwaga! pączusie wyszły idealne!). Od ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę posypaną mąką. Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!