ßßß

5 szklanek mąki pszennej (około 75 dag)1 jajo3-4 żółtka (ilość żółtek można zwiększyć)80-100 g masła50 ml olejuokoło 6-7 dag świeżych drożdżyokoło 3/4 lub więcej szklanki cukruokoło 270 ml ciepłego mleka (trochę więcej ponad szklankę)aromatszczypta soliPrzygotowanie1. Mąkę mieszam ze szczyptą soli. Robię po środku dołek. Wsypuję pokruszone drożdże . Posypuję je 2 łyżeczkami cukru i polewam połową szklanki mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować, skutkiem czego pojawi się wkrótce na zaczynie drożdżowym charakterystyczna pianka.
2. Masło podgrzewam w rondlu tylko do rozpuszczenia. Dodaję do niego olej i mieszam.3. Jajo, żółtka, cukier, aromat krótko mieszam z pozostałym ciepłym mlekiem. Cukier powinien się rozpuścić. Wlewam do misy z mąką i zaczynem. Wyrabiam składniki do połączenia. Na końcu dodaję ciepły tłuszcz(temperatura maks. do 37 stopni C). Od tego momentu ciasto wyrabiam około 4 minut aż poczuję, że ciasto zaczyna odstawać od dłoni. Można to zrobić robotem. Od łopatek ciasto również powinno bez problemu odchodzić, jeśli jest dobrze wyrobione.4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, dwie a jak na dłużej to jeszcze lepiej.
5. Przed formowaniem drożdżówek lub rogalików, czy placka na roladę, ciasto po wyrośnięciu trzeba krótko przerobić i podzielić na porcje wygodne do przygotowania rolad, drożdżówek, jagodzianek, czy innych wypieków. Podczas wałkowania robię krótkie przerwy, ciasto lepiej się formuje. W razie potrzeby przesypuję niewielką ilością mąki, której nadmiar, może utrudniać zalepianie, na przykład pączków z piekarnika . Rolady przełożone makiem piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. a drożdżówki około 18 minut w temperaturze 185 stopni C.Życzę wspaniałych wypieków.Pozdrawiam Weronika