Wykonanie
Bułeczki, które za chwilę zaprezentuję są z
serii tych, obok których nie można przejść spokojnie. Zapach roznoszący się po całym domu w trakcie pieczenia hipnotyzuje... zdecydowanie trudno im się oprzeć. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. Nawet przeciwnicy
cebuli się nimi zajadają. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, zdecydowanie polecam!
Składniki na 20-25 bułeczek:- 5,5 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 24 g świeżych
drożdży (lub 12 g suchych),- 1 łyżka
cukru,- 2 łyżeczki
soli,- 3 łyżki miękkiego lub rozpuszczonego
masła,- 1/2 szklanki letniego
mleka,- 1,5 szklanki letniej
wody,- 3 średniej wielkości
cebule lub 2 duże,- dodatkowo: roztrzepane
jajko do posmarowania wierzchu oraz
olej do podsmażenia
cebuli.Rozpoczynamy od bardzo drobnego posiekania
cebuli. Można ręcznie lub za pomocą maszyny, albo zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy ją na złoto (należy uważać, by nie zbrązowiała, bo będzie gorzka). Odstawiamy na bok.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy
cukier i ciepłe
mleko. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia, zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy
mąkę i przygotowujemy resztę składników.Do mieszaniny drożdżowej dodajemy
sól, ciepłą
wodę, miękkie
masło i szklankę
mąki. Mieszamy trzepaczką, bardzo starannie. Dodajemy podsmażoną
cebulkę i partiami
mąkę. Gdy będzie ciężko mieszać trzepaczką, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy z pozostałą
mąką. Jeśli będzie się bardzo kleiło, można dodać więcej
mąki, ale maksymalnie do 1/2 szklanki. Ciasto zagniatamy, do elastyczności. Gdy będzie dobrze wyrobione, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. godzinę).Ciasto ponownie wyjmujemy na stolnicę, krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na równe części. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem silikonowym (moje bułeczki uformowałam w supeł - każdy kawałek lekko zrolowałam w wałeczek jak na kopytka, a następnie związałam tak, by końce były w środku
bułki). Zostawiamy do napuszenia na ok. pół godziny. Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym
jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia (ok. 20 minut). Smacznego!