Wykonanie
Chrupiące
cebulowe przepyszności wprost z domowego piekarnika :)Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk, jednak sugeruję podwoić albo i potroić, bo znikają szybciutko!Co trzeba?300 g
mąki pszennej + trochę do podsypania100 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej przegotowanej
wody12 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju2 średnie
cebule1 rozbełtane
jajkoCo i jak?Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól, ciepłą
wodę.
Drożdże rozmieszać w ciepłym
mleku, wlać do pozostałych składników. Dodać
olej.Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby sobie ładnie podrosło.W międzyczasie obrać
cebule, drobno pokroić, podsmażyć na patelni.Gdy ciasto
zrobi się już duże, dodać
cebulę i ponownie wyrobić, aż
cebula pięknie się połączy z
ciastem.Formować kulki - wedle uznania- większe, mniejsze.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułeczki delikatnie spłaszczyć (można również naciąć), posmarować
jajkiem, piec w temp 200 stopni, przez 15- 20 minut.Idealne na ciepło z
masełkiem.Smacznego!