Wykonanie
Składniki ( na 8 sztuk ):Ciasto:250g
mąki pszennej + do podsypywania,1/2 łyżki
cukru ( 8g ),7g suchych
drożdży,1/2 łyżeczki
soli ( 3g ),1
jajko,30g
masła niesolonego,1/2 szklanki
mleka - 125ml.Farsz:4
cebule,350g
pieczarek,4 łyżki
ketchupu,200g
startego sera żółtego,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
olej.Ponadto:1
jajko,
olej do wysmarowania papieru do pieczenia.Przygotowanie:Ciasto.
Masło roztopić, przestudzić i roztrzepać z ciepłym
mlekiem oraz
jajkiem. Do
mąki dodać,
sól,
cukier i suche
drożdże, wymieszać. Do
mąki dodać roztrzepane mokre składniki i połączyć. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość klejące, dlatego należy powoli podsypywać
mąką do momentu, aż będzie dość dobrze odklejać się od dłoni. Zagniecione ciasto uformować w kulę, obsypać
mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.Farsz.
Pieczarki pokroić w plastry,
cebulę pokroić w piórka i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia popieprzyć, delikatnie posolić, dodać
oregano i
bazylię oraz dodać
ketchup ( wymieszać ). Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte
pieczarki z
cebulą wymieszać ze
startym serem żółtym.Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym
jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut.
Smacznego!!!